Rutiner

| Mia | blog

Rutiner

Jag är en rutinmänniska! Jasså det säger du. Vad är då en rutinmänniska och hur definieras en sådan? Egentligen så vet jag inte det, men jag känner mig i alla fall väldigt rutinig. Jag har en massa saker för mig varje dag, eller rättare sagt på morgonen fram till lunch. Det är då allt händer, det är då jag är ”styrd” av mina rutiner.

Så är jag också en morgonmänniska och en sådan är väl lite lättare att förstå. Jag vaknar oftast före tuppen och förmodligen före de flesta. Men så somnar jag förmodligen före de flesta också på kvällen.

Som jägare & samlare var det livsavgörande att vi var i olika faser. När jag slocknade så satt det några vid elden och fortsatte hålla den vid liv. Sen så slocknade ett gäng till lite senare - kvällsmänniskorna. Kvar satt då nattmänniskorna – de som njuter som jag, när allt är lugnt och bara några få är vakna. När jag då vaknade så tog jag över elden och då gick nattisarna och la sig.

Så här har det alltid sett ut och vad händer då när vi har ett samhälle där alla förväntas vara likadana? Där alla förväntas vara i skolan kl åtta och lära sig massa nytt. För mig funkade det. Jag hade ju redan varit uppe några timmar. Men hur funkar det för nattisarna som kanske inte fått sin sömn för att klockan ringde?

Så jag är alltså en morgonmänniska med rutiner. Jag älskar mina tidiga mornar och jag älskar mina rutiner. Idag känns de till och med livsnödvändiga och helt avgörande för resten av dagen.

Genom åren när jag inte mådde så bra (2012-2019) så var inte min sömn den bästa. Då vaknade jag runt kl 03.00 och gick upp gjorde lite rutiner och gjorde yinyoga. På senare år bytte jag yinyogan mot annat. Men det är verkligen bara de sista två åren som jag blivit riktigt insnöad på att göra samma saker varje dag.

Vad är det nu du gör människa? Jo, jag vaknar. Gör en kroppsgäsp i sängen. Drar ur öronpropparna. Vet ni att sova med proppar kan lindra stress då onödiga ljud på natten inte tränger igenom lika djupt. Det lindrar förmodligen tinnitus också då jag inte störs lika mycket av det sen jag började sova med proppar.

Sen sätter jag ner fötterna på golvet och gör min andra kroppsgäsp. Jag ser nog jätterolig ut för jag spänner låren och står lite som i en spasm. Då brukar det knaka lite här och där, både i nacken och ibland i korsbenet. Så gott!

När jag går upp så vaknar alla hundarna och katterna. Då ska hundarna ut och kissarna ha lite mat. Vi bor på landet så jag behöver bara släppa ut och in dem. Efter det så förbereder jag mig för första toabesöket. För mig har detta blivit en superviktig rutin som jag bestämde mig för när inget funkade.

2012 gick det lite fel med mig. Jag hade kört kroppen i botten totalt och inget funkade som sagt. När man levt så länge i kamp & flykt så tror kroppen att allt är en fara och stänger av lite system. Det är ju så att när du behöver fly så ska du inte föda några ungar, du ska inte behöva gå på toa eller tänka rationella tankar. Så hjärnan blev teflon, menscykeln drog åt fanders och några regelbundna toabesök kunde jag glömma.

Så 2013 bestämde jag mig för att göra som naturfolk gör. Jag satte mig i huksitt och satt där tills jag behöver gå och göra det stora. Det tar allt mellan en minut till trettio ibland… Jag gör dock inte helt som naturfolken gjorde, jag sitter med mobilen och kollar lite insta mm. Detta blev i alla fall min första riktiga rutin som var livsavgörande för mig. Alla som inte gått på toa på ett par dagar vet vad jag pratar om. Och ja, det är lite knivigt att komma upp efter trettio minuter haha!

När toabesöket är avklarat så fortsätter jag med att skrapa tungan och sen skölja näsan. Detta har jag gjort sedan jag hade världens förkylning för ca 15 år sedan. Jag gör det varje dag och det är så gott att rensa halsen, tungan, näsan och ögonen. Ögonen rensas också då tungskarapan åker ner lite extra långt sista taget. En liten gosig kräkreflex och så lite tårar på det. Sen är det rent och fint i många utgångar.

Nu försöker jag få in lite kallt vatten på något sätt, antingen genom en dusch eller bara i ansiktet. Det är riktigt kallt och jag har inte riktigt vant mig vid hela kroppen än. Men det kommer. Nu är det dags att dricka lite. Jag dricker direkt en halv liter vatten, gärna ljummet med citron eller lime i. Sen så blir det Sensing…

Sätter på typ samma låt varje gång https://open.spotify.com/track/4vqdse1ah98XdVYDVEAM3G?si=XTRIl025S5eyA8EwfAwjDQ

Det är lättast då jag ju var en rutinmänniska haha. Den är i alla fall nästa 11 minuter och det är vad mitt program tar att göra och jag gör såklart samma varje morgon. Vad kallas en rutinmänniska som gör exakt samma varje dag?

Så när jag väl gjort min Sensing så sätter jag mig för att arbeta. Nu brukar klockan vara runt halv fem - fem. Älskar att få jobba ifred så här tidigt. Det jag gör nu på tre timmar skulle jag aldrig ens hinna på en hel arbetsdag med frågor, mess, mail som hela tiden dimper ner. Nu är faktiskt klockan 4.39 haha. Vaknade extra tidigt idag och är man utvilad så är man (kom ihåg att jag somnar före de flesta…)

Efter mina timmar vid datorn så städar jag. Har man små tassar och fötter (24 stycken närmare bestämt) så blir det rätt så smutsigt. Som tur är så bor vi litet så det går undan.  Sen kommer den icke förhandlingsbara promenaden. Den är bara förhandlingsbar om det regnar och då är det inte jag som bestämmer om man säger så.

Väl hemma blir det första målet på dan. Har hållit på med periodisk fasta i tre år nu och det passar mig perfekt. Äter en rejäl måltid runt tolv och något lättare före sex. På det sättet sover jag bättre och har mycket mer energi. Detta funkar för mig i alla fall och jag är sällan hungrig mellan kvällsmålet och det första på dagen.

Nu får dagen bli lite som den vill, fram till fem i alla fall…då går jag in i mina rutiner igen. Varva ner med djuren, äta halv sex och sen mysa med den stora familjen, leka eller vad som krävs. Vid sju blir det serie och senast åtta sover jag haha….

Jag älskar verkligen mina rutiner – ingen trodde väl något annat? Tror också att det är därför jag mår så bra som jag gör idag. Tror rutiner är grymt!

Vilka är dina rutiner?

Copyright 2020 Yoga By Mia | website by joomlaproffs